Psychoanalyse

Leid je voor de buitenwereld een normaal en gelukkig leven, maar voelt dit van binnen voor jou totaal anders? Dan kan een psychoanalyse jou wellicht helpen.

Wat is een psychoanalyse?

Psychoanalyse is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verkennen en begrijpen van onbewuste gedachten, gevoelens en herinneringen. Die invloed hebben op je gedrag en emoties. Deze therapie, ontwikkeld door Sigmund Freud, biedt een behandelwijze waarmee psychische problemen worden aangepakt. Binnen de methode staat het identificeren en doorgronden van het probleem centraal.

Bij psychoanalyse wordt er vanuit gegaan dat veel van onze psychische processen onbewust zijn en dat onbewuste conflicten kunnen leiden tot symptomen zoals angst, depressie, relatieproblemen en andere vormen van emotioneel lijden.

Psychoanalyse is een langdurige en intensieve vorm van therapie die doorgaans 4 á 5 keer per week plaatsvindt.

 

Psychoanalyse

Hoe helpt psychoanalyse?

Psychoanalytische psychotherapie en psychoanalyse vinden beide hun grondslag in de psychoanalytische theorie, maar verschillen in aanpak, intensiteit en indicatiegebied.

Bij beide therapieën is er aandacht voor onbewuste emoties en gedachten, daarnaast is er veel aandacht voor de relatie tussen therapeut en patiënt (wat gebeurt er hier en nu, tussen jou en mij?). Psychoanalytische psychotherapie vindt één tot drie keer per week plaats. Terwijl de frequentie van de sessies bij psychoanalyse vier of bij voorkeur vijf keer per week is.

In het eerste geval is er oogcontact met de therapeut en in het tweede geval is dat niet zo goed mogelijk. Bij psychoanalytische therapie zal het therapeutische proces doorgaans wat minder diepgaand verlopen. Deze methode kan passend zijn in situaties waarbij de behandeling te veel emoties oproept om een psychoanalyse volledig aan te kunnen gaan.

Het kan ook zijn dat psychoanalytische therapie onvoldoende werkt, bijvoorbeeld omdat de afweer (het vermogen om emoties te ontkennen, onderdrukken, rationaliseren etc.) van de patiënt té sterk is. Dit is een belangrijke indicatie voor psychoanalyse.

Welke behandelmethode gekozen wordt (psychoanalytische psychotherapie of psychoanalyse), hangt van uiteenlopende factoren af. Het besluit is vaak een gevolg van onderzoekende gesprekken tussen therapeut en patiënt, waarbij beide tot overeenstemming komen over welke vorm van therapie het meest passend en helpend is.

Wie ben ik?

Welkom, ik ben Celestine, psychiater. Ik zie een psychoanalytische behandeling als een reis waarbij de eindbestemming vaak onduidelijk is. De weg ernaartoe kan vol versperringen en angstige momenten zijn, maar ook gevuld met zowel aangename als onaangename verrassingen, die leiden tot diepgaand inzicht en persoonlijke groei.

Na het afronden van mijn opleiding tot psychiater in 2005 heb ik op verschillende plekken in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gewerkt. In 2011 besloot ik mijn eigen praktijk te starten en me te specialiseren in psychoanalyse. Deze specialisatie stelt me in staat om de diepere lagen van het menselijk bewustzijn te verkennen en te begrijpen, wat essentieel is voor effectieve psychische behandeling en heling.

 

Celestine Roose

Kosten psychoanalyse

Wat betreft de kosten, wordt psychoanalytische psychotherapie vergoed door jouw zorgverzekering. Deze vorm van therapie is opgenomen in het basispakket. Psychoanalytische therapie vindt plaats binnen de specialistische GGZ (S-GGZ) en is daarom niet gebonden aan een maximum aantal sessies. Je hoeft er ook geen aanvullende verzekering voor af te sluiten. Wel kan het zijn dat jouw verzekeraar het bedrag niet volledig vergoedt. Omdat er geen contracten zijn met zorgverzekeraars ontvang je de nota direct van mij. Deze moet je zelf indienen bij jouw zorgverzekeraar. Het is afhankelijk van jouw polis of het bedrag geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Bij een ‘restitutiepolis’ is de kans het grootst dat de behandeling volledig vergoed wordt. Bij een ‘naturapolis’ wordt doorgaans ongeveer tweederde van het bedrag vergoed. Elk jaar veranderen de voorwaarden soms kan ik je op grond van mijn ervaringen wel advies geven over welke zorgverzekering je het beste kan afsluiten.

Je betaalt uiteraard wel altijd jouw eigen risico.

 

Psychoanalyse wordt niet vergoed door de zorgverzekering. De kosten voor een sessie zijn €120,- indien dit voor jou momenteel niet haalbaar is, dan ben ik bereid om met je in overleg te gaan over een lager tarief, voor de periode dat je het bedrag niet kunt opbrengen.

Deze kosten zijn deels aftrekbaar voor de belasting, aangezien deze vallen onder bijzondere ziektekosten.

Met een frequentie van 4 à 5 keer per week is een psychoanalyse dus zeer kostbaar. Anderzijds kan een vastgelopen ontwikkeling je ook veel kosten in financiële zin, maar ook met name op het gebied van kwaliteit van leven. Het bespreken van het financiële aspect van de behandeling vergt tijd en aandacht en daarvoor maak ik in de gesprekken graag ruimte. Dit is online en via geschreven tekst helaas minder goed mogelijk.

Contact

Socratesstraat 1
1064 ZG Amsterdam
tel: 06 22 95 6200

Telefonisch spreekuur en aanmelden
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag  12:30 – 13:00 uur

Vakantie en congresdagen 2024 (onder voorbehoud, praktijk gesloten)

vrijdag 29 maart 2024 en maandag 1 april 2024
maandag 29 april 2024 t/m vrijdag 10 mei 2024
maandag 20 mei 2024
maandag 22 juli 2024 t/m vrijdag 9 augustus 2024
maandag 28 oktober 2024 t/m vrijdag 1 november 2024
maandag 23 december 2024 t/m vrijdag 3 januari 2025

Voor informatie over de waarneming tijdens deze dagen, luister de voicemail af (tel.nr. 06-22956200)

AGB-code praktijk: 0(30)95083
AGB-code persoonlijk: 0(30)69342
BIG registratienummer: 89046872901
KvK: 52565246